Αναζητηση:   OK
Περιοδοντικεσ Νοσοι

Οι περιοδοντικές νόσοι είναι παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται, κυρίως, με βακτηριδιακές λοιμώξεις. Δεν αφορούν τα δόντια καθ’ αυτά, αλλά τις ανατομικές οντότητες που σχετίζονται με αυτά, δηλαδή τα ούλα, το φατνιακό οστό και τον περιοδοντικό σύνδεσμο.


Σύμφωνα με την ταξινόμηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Περιοδοντολογίας (American Academy of Periodontology) οι νόσοι του περιοδοντίου ταξινομούνται ως εξής (Armitage, Annals of Periodontology Vol 4:1, 1999):

 • Ουλικές νόσοι σχετιζόμενες με βακτηρίδια ή μη (π.χ. ουλίτιδα, ουλίτιδα της εγκυμοσύνης, ουλίτιδα από λήψη φαρμάκων, νόσοι ούλων σχετιζόμενες με ερπητικές λοιμώξεις, μυκητιάσεις, αλλεργικές αντιδράσεις κ.λ.π.)
 • Χρόνια περιοδοντίτιδα (γενικευμένη ή εντοπισμένη)
 • Επιθετική περιοδοντίτιδα
 • Περιοδοντίτιδα ως αποτέλεσμα συστηματικών νόσων
 • Νεκρωτικές περιοδοντικές νόσοι
 • Περιοδοντικά αποστήματα
 • Περιοδοντίτιδα συσχετιζόμενη με ενδοδοντικούς λόγους
 • Περιοδοντικές νόσοι συσχετιζόμενοι με τοπικά και ανατομικά αίτια


Οι περιοδοντικές νόσοι είναι καταστρεπτικές οντότητες και οι προχωρημένες τους μορφές μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια των περιοδοντικών ιστών (οστού και περιοδοντικού συνδέσμου), δηλαδή σε απώλεια της στήριξης των δοντιών. Το αποτέλεσμα είναι ότι τα δόντια γίνονται ευκίνητα και μπορεί να χαθούν.


ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΩΝ ΝΟΣΩΝ


Οι περιοδοντικές νόσοι είναι κυρίως βακτηριδιακές λοιμώξεις. Βασικός αιτιολογικός παράγοντας είναι η λεγόμενη "βιομεμβράνη" (παλιότερη ονομασία: "βακτηριδιακή πλάκα"). Τα βακτηρίδια που βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ ούλου και δοντιού, προκαλούν τοπικές φλεγμονές με βασικό σύμπτωμα την αιμορραγία των ούλων (ουλίτιδα).


Δημιουργία φλεγμονής μεταξύ ούλου και δοντιού

Κλινική εικόνα αρχόμενων νόσων του περιοδοντίου. Προσέξτε τη συσσώρευση πλάκας και πέτρας στα κάτω δόντια.


Εάν η κατάσταση αυτή δε θεραπευθεί, τα βακτηρίδια μπορούν να προχωρήσουν κάτω από τα ούλα και να προκαλέσουν την καταστροφή των περιοδοντικών ιστών. Η κατάσταση αυτή λέγεται πλέον περιοδοντίτιδα. Το χαρακτηριστικό της περιοδοντίτιδας είναι η ύπαρξη των θυλάκων. Οι θύλακοι είναι χώροι που δημιουργούνται μεταξύ του ούλου και της ρίζας του δοντιού, λόγω της αποκόλλησης των ούλων από τα δόντια εξαιτίας της φλεγμονής συμπτώματα πλέον μπορεί να είναι, εκτός της αιμορραγίας, εκροή πύου, πόνος, κινητικότητα των δοντιών, μετακίνηση δοντιών κ.λπ..


Η περιοδοντική νόσος καταστρέφει τους ιστούς γύρω από τα δόντια και δημιουργεί τους θυλάκους.

Κλινική εικόνα αρχόμενης περιοδοντίτιδας


Προχωρημένη περιοδοντική νόσος, προκαλεί μεγάλη καταστροφή γύρω από τα δόντια. Τα δόντια μπορεί να είναι άθικτα, αλλά χάνουν τη στήριξή τους. Προσέξτε την καταστροφή του οστού ανάμεσα στις δύο  ρίζες του τραπεζίτη. Αυτό είναι ένα σημαντικό και συνηθισμένο εύρημα στις προχωρημένες περιοδοντίτιδες.


Προχωρημένη περιοδοντίτιδα


Παρατηρείστε ότι τα βακτηρίδια και τα παράγωγα τους (όπως η τρυγία ή "πέτρα") συνεχίζουν να "προχωρούν" κατά μήκος της ρίζας του δοντιού καταστρέφοντας τους περιοδοντικούς ιστούς.


Κλινική εικόνα οστικής καταστροφής


Άλλοι πολύ σημαντικοί αιτιολογικοί παράγοντες των περιοδοντικών νόσων είναι:

 • Το κάπνισμα
 • Η κληρονομικότητα
 • Οι ορμονικές διαταραχές σε γυναίκες όπως και η εγκυμοσύνη
 • Συστηματικές νόσοι όπως ο διαβήτης
 • Ψυχολογικοί παράγοντες όπως το stress


ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΚΩΝ ΝΟΣΩΝ


Η θεραπεία των περιοδοντικών νόσων γίνεται με δύο τρόπους: Συντηρητικά και χειρουργικά. Η εξειδικευμένη περιοδοντολογική θεραπεία μπορεί να επαναφέρει τους περιοδοντικούς ιστούς σε υγιή κατάσταση και να δημιουργήσει τις συνθήκες ώστε να μην εμφανιστεί πάλι η νόσος. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι βακτηρίδια έχουμε διαρκώς στο στόμα μας και η νόσος μπορεί να επανεμφανιστεί. Με τα προγράμματα επανεξέτασης, προσπαθούμε να εξαφανίσουμε αυτή την πιθανότητα για τους ασθενείς μας.


Συντηρητική θεραπεία


Η συντηρητική θεραπεία του περιοδοντίου είναι μια θεραπεία που έχει τρεις βασικούς στόχους:

 • Να ενεργοποιήσει τον ασθενή σε θέματα στοματικής υγιεινής
 • Να απομακρύνει το βασικότερο αιτιολογικό παράγοντα της νόσου: τα βακτηρίδια
 • Να διαμορφώσει τις συνθήκες ώστε να αποφευχθεί η επανεμφάνιση της νόσου.


Η συντηρητική θεραπεία του περιοδοντίου γίνεται πάντοτε κάτω από τοπική αναισθησία και περιλαμβάνει τον βαθύ καθαρισμό των ριζών των δοντιών από τα βακτηρίδια, τα παράγωγα τους και την πέτρα (τρυγία). Αναλόγως με τη βαρύτητα του περιστατικού, καθαρίζονται 4-5 δόντια ανά συνεδρία.Με τη βοήθεια των υπερήχων και εργαλείων χεριού απομακρύνονται όλες οι εναποθέσεις πάνω από τα ούλα όπως και οι εναποθέσεις κάτω από τα ούλα με τελείως ανώδυνο τρόπο.


Τελευταίες μελέτες πάνω στην αποτελεσματικότητα της συντηρητικής θεραπείας έχουν δημοσιευτεί από το πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, Σουηδίας. Συγκεκριμένα, οι Wennström et al., (2005) και Tomassi et al., (2006) δημοσίευσαν (Journal of Clinical Periodontology) τα αποτελέσματα της συντηρητικής θεραπείας σε όλο το στόμα και σε μία μόνο συνεδρία διάρκειας μίας ώρας, μόνο με τη χρήση των συσκευών υπερήχων. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι με τη θεραπεία αυτή, μπορούμε να επιτύχουμε παρεμφερή αποτελέσματα με τη συμβατική διακεκομμένη θεραπεία των 6-7 συνεδριών. Συνεπώς, και η εναλλακτική αυτή θεωρείται πλέον αποδεκτή για τη συντηρητική αντιμετώπιση των νόσων του περιοδοντίου.


Κατά τη διάρκεια της συντηρητικής θεραπείας δεν χορηγούμε αντιβιοτικά. Συστηματική αντιβίωση χορηγούμε σε ορισμένες οντότητες των περιοδοντικών νόσων (π.χ. επιθετική περιοδοντίτιδα) ή προφυλακτική αντιβίωση όταν υπάρχει κάποιο πρόβλημα υγείας ή κάποια συστηματική νόσος που απαιτούν χημειοπροφύλαξη.


Μετά το τέλος της συντηρητικής θεραπείας ακολουθεί μια περίοδος επούλωσης των περιοδοντικών ιστών, η οποία διαρκεί περίπου 45 ημέρες. Στη συνέχεια, ακολουθεί η λεγόμενη επανεξέταση, κατά την οποία γίνεται εκ’ νέου καταγραφή των συνθηκών του περιοδοντίου, όπως στην αρχική εξέταση.


Στην επανεξέταση, η οποία αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ραντεβού της περιοδοντολογικής θεραπείας, γίνεται η αξιολόγηση του αποτελέσματος. Συνήθως τα περισσότερα περιοδοντολογικά προβλήματα εξαλείφονται μόνο με τη συντηρητική θεραπεία.

 • 29/10/2015
  Αυχενική Ευαισθησία

  Πολλές φορές οι ασθενείς μας , παραπονούνται , για ευαισθησία σε αρκετά δόντια τους ειδικά με το κρύο , τον αέρα , την ώρα που βουρτσίζουν ή εάν κάποιο μεταλλικό αντικείμενο (πχ πιρούνι) ακουμπήσει την περιοχή των δοντιών κοντά στον αυχένα τους , δηλαδή την περιοχή των δοντιών που βρίσκονται δίπλα από τα ούλα. Η κλινική εξέταση δεν δείχνει σημάδια τερηδόνας. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται αυχενική ευαισθησία.

  Αυχενική ευαισθησία προκαλείται όταν η αδαμαντίνη , που στο σημείο εκείνο είναι πολύ λεπτή , έχει διαβρωθεί ή εντελώς αφαιρεθεί για κάποιο λόγο και έχει εκτεθεί στο στοματικό περιβάλλον η υποκείμενη (ευαίσθητη στα εξωτερικά ερεθίσματα) οδοντίνη.

Γίνετε μέλος στο aggelidisnikos.gr και ενημερωθείτε άμεσα σχετικά με τις υπηρεσίες μας.
    OK