Αναζητηση:   OK
29/05/2015
οταν τα παιδια τριζουν τα δοντια τουσ στον υπνο.

Περίπου 3 στα 10 παιδιά παρουσιάζουν βρυγμό. "Βρυγμός" είναι η αρχαία λέξη που σημαίνει "τρίξιμο των δοντιών".

Ακριβή αιτιολογία του βρυγμού δεν υπάρχει. Έχουν διαπιστωθεί όμως μερικές καταστάσει οι οποίες μπορεί να προκαλούν στο παιδί βρυγμό στον ύπνο τους:

1. Μη ορθή αντιστοιχία μεταξύ της πάνω και της κάτω σιαγόνας.
2. Πόνος.
3. Το άγχος. Όταν τα παιδιά έχουν διαγώνισμα την επομένη στο σχολείο ή όταν πριν ξαπλώσουν τσακωθούν με τους γονείς τους μπορεί παρουσιάζουν βρυγμό.
4. Υπερκινητικά παιδιά.
5. Τα παιδιά που πιπιλούν το δάκτυλο τους, τρώνε τα νύχια τους, δαγκώνουν το εσωτερικό από το μάγουλο τους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να παρουσιάζουν βρυγμό.
6. Το τρίξιμο των δοντιών έχει συσχετιστεί με τους οξύουρους («σκουληκάκια» στα κόπρανα των παιδιών) αλλά δεν έχει αποδειχθεί.

Ο πιο συνηθισμένος λόγος που τρίζουν τα δόντια τους τα παιδιά είναι το άγχος, γι’ αυτό και καλό θα είναι πριν κοιμηθούν να κάνουν ένα ζεστό μπάνιο, να ακούσουν απαλή μουσική, να διαβάσουν ένα βιβλίο. Αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη κατάσταση άγχους, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Συνήθως τα παιδιά σταματούν τον βρυγμό από μόνα τους όταν αποκτήσουν τα μόνιμα δόντια τους, καθώς αυτά είναι πιο ευαίσθητα στον πόνο. Παρόλα αυτά υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα παιδιά δεν σταματούν να τρίζουν τα δόντια τους μέχρι και την εφηβεία.

Σπάνιες επιπτώσεις του βρυγμού στα δόντια μπορεί να είναι:

- Λέπτυνση της αδαμαντίνης των δοντιών.
- Πόνο στο πρόσωπο.
- Πόνο στην κροταφογναθική άρθρωση.

  • 29/10/2015
    Αυχενική Ευαισθησία

    Πολλές φορές οι ασθενείς μας , παραπονούνται , για ευαισθησία σε αρκετά δόντια τους ειδικά με το κρύο , τον αέρα , την ώρα που βουρτσίζουν ή εάν κάποιο μεταλλικό αντικείμενο (πχ πιρούνι) ακουμπήσει την περιοχή των δοντιών κοντά στον αυχένα τους , δηλαδή την περιοχή των δοντιών που βρίσκονται δίπλα από τα ούλα. Η κλινική εξέταση δεν δείχνει σημάδια τερηδόνας. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται αυχενική ευαισθησία.

    Αυχενική ευαισθησία προκαλείται όταν η αδαμαντίνη , που στο σημείο εκείνο είναι πολύ λεπτή , έχει διαβρωθεί ή εντελώς αφαιρεθεί για κάποιο λόγο και έχει εκτεθεί στο στοματικό περιβάλλον η υποκείμενη (ευαίσθητη στα εξωτερικά ερεθίσματα) οδοντίνη.

Γίνετε μέλος στο aggelidisnikos.gr και ενημερωθείτε άμεσα σχετικά με τις υπηρεσίες μας.
    OK